donderdag 19 november 2009

Noot van de redactie (1)

Morgen zal Stemmingmakerij voor het laatst worden ververst. Dus voor de laatste keer Ria, de tweets van de dag, 1966 et cetera. Als er nieuws te melden valt over Thei de Zekdumpel, zal Stemmingmakerij daar uiteraard ook kond van doen.

Weetje (13)

Wie verwacht zou hebben dat de vele landelijke aandacht en de intensieve campagnes tot een hoge opkomst zouden leiden, kwam bedrogen uit. Met 50,6 procent was de opkomst lager dan ze ooit is geweest in de gemeenten Horst (aan de Maas), Meerlo-Wanssum en Sevenum.

Peiling (4)

Stemmingmakerij zou vandaag met directeur Thei de Zekdumpel van onderzoeksbureau Zwanenheike Unlimited terugkomen op de verkiezingsuitslag van gisteren. Maar ondanks talloze pogingen is het Stemmingmakerij niet gelukt in contact te komen met De Zekdumpel.
Met zijn definitieve prognose van afgelopen dinsdag bleek De Zekdumpel de plank flink te hebben misgeslagen. Hij verklaarde dinsdag dat Stemmingmakerij hem op zijn definitieve prognose af mocht rekenen. Maar nu Stemmingmakerij dat wil doen, lijkt De Zekdumpel met de noorderzon vertrokken. Adjunct-directeur Joep Grimmels verklaarde vanmiddag dat De Zekdumpel vanochtend in depressieve toestand en kennelijke staat op het kantoor van Zwanenheike Unlimited was verschenen. ‘Tegen elf uur is hij vertrokken. Vanmiddag rond een uur of vier is hij voor het laatst gesignaleerd in de buurt van een spoorlijn. We vrezen het ergste.’

Weetje (12)

Hoewel de lijsttrekkers zich gisteren nog niet over de coalitievorming wensten uit te laten, lijkt het een uitgemaakte zaak dat het eerste college van de nieuwe gemeente Horst aan de Maas gevormd zal worden door CDA en Essentie. Dit zou betekenen dat de PvdA in Horst (aan de Maas) voor het eerst sinds 1982 in de oppositie belandt.

Hôrster proat (13)

Berg je maar als CDA en Essentie een coalitie gaan vormen! In Horst zeggen we dan:

‘D’r keumt en schoor, ze zîën ál án ut eenlaaje.’


(Zegswijze ontleend aan Zò bót ás en hiëp.)

Weetje (11)

De enige echte verliezer van de verkiezingen van gisteren in Horst aan de Maas was de PvdA-PK. In nagenoeg alle kernen van de nieuwe gemeente werd de partij gehalveerd. Opvallend in vergelijking met de andere kernen is wel de relatief hoge score van de PvdA-PK in Meerlo (29 procent).

Hôrster proat (12)

De lijsttrekkers Leon Litjens (CDA), Birgit Op de Laak (PvdA-PK) en Michael van Rengs (SP) voorspelden dinsdag respectievelijk 12, 6 en 8 zetels voor hun eigen partij. In Horst zeggen we dan:

‘De oëge woare grötter ás den boëk.’


(Zegswijze ontleend aan Zò bót ás en hiëp.)

Weetje (10)

Essentie was bij de verkiezingen in Horst aan de Maas de ‘dark horse’. Dat Essentie het in Sevenum, Evertsoord en Kronenberg goed zou doen, was, gezien de sterke positie van Sevenum 2000 in die dorpen, niet geheel onverwacht. De uitkomst in de andere dertien kernen was aanzienlijk ongewisser. Na het tellen van de stemmen bleek de partij vooral in de Maasdorpen boven verwachting te hebben gescoord. In Meerlo, Tienray en Swolgen deed Essentie het beduidend minder. In alledrie de ‘Meerlo-Wanssumse’ kernen werd de tien procent niet gehaald. Met Essentie doet overigens voor het eerst sinds 1978 weer een lokale partij haar intrede in de gemeenteraad van Horst (aan de Maas).

Tweets van de dag (11)

1. CDA: inwoner Gr'vorst fout gestemd. Duidelijk dat het CDA de mensen van Grubbenvorst niet serieus neemt.
(Thijs Coppus)2. Arrogantie van de macht: Ger van Rensch sluit niet uit dat de PvdA/PK een plek krijgt in de coalitie van CDA en Essentie.
(Thijs Coppus)3. ... Kiezer beter een andere keuze had kunnen maken.
(Roy Bouten)

1966 (11)


(bron: Dagblad voor Noord-Limburg)

Ook in 1966 waren er gemeenteraadsverkiezingen. Stemmingmakerij blikt dagelijks terug op de verkiezingen van dat jaar in Horst.

Weetje (9)

Het CDA stabiliseerde zich over de gehele gemeente gezien ten opzichte van de vorige raadsverkiezingen. In Meerlo, Swolgen en Tienray echter was de uitslag aanmerkelijk beter dan in 2006. Toen behaalde het CDA in heel Meerlo-Wanssum 31,2 procent van de stemmen, terwijl het nu zowel in Meerlo als in Swolgen als in Tienray de absolute meerderheid behaalde. Met name de 61,5 procent in Swolgen en de 241 stemmen voor Henk Weijs aldaar zijn opmerkelijk. Hetzelfde geldt voor de 206 stemmen voor Ger Verstraelen in Tienray.
2009(bron: De Echo van Horst aan de Maas)

Klik hier voor de gedetailleerde uitslag.