maandag 16 november 2009

Boos (5)

Grad Steinhagen uit Sevenum is boos. Boos op het CDA. Stemmingmakerij informeerde bij Grad naar de reden van zijn boosheid.Grad, je hebt ons …
‘Ik ben boos ja. Laaiend zelfs. Ik mag dan 83 jaar zijn, maar ik ben die eeuwige betutteling van het CDA zo kots- en kotsmoe.’
Rustig, rustig.
‘Nee, niks rustig. Jaren heb ik me op lopen vreten en nu moet het er godverdomme eindelijk maar eens uit.’
Maar misschien kun je ons dan tenminste duidelijk maken waar het om gaat? Lezers begrijpen het anders niet.
‘Goed. Er is een politieke partij. Die heet het CDA. En die doet nu al sinds jaar en dag alsof iedereen van boven de 65 overal bij geholpen moet worden, incontinent en volstrekt ontoerekeningsvatbaar is. Pamperen heet dat tegenwoordig geloof ik. Nou, ik kan je vertellen dat ik niet gepamperd hoef te worden. Ik dop m’n eigen boontjes wel, daar heb ik het CDA echt niet voor nodig.’Is er soms een concrete aanleiding voor jouw plotselinge eruptie van boosheid?
‘Ja, het bericht vanmorgen in de krant dat het CDA wil dat wij bewoners van Sevenheijm woensdag met een busje naar het stembureau worden gebracht. Hoe komen ze erbij? Ontnemen ze ons verdomme een van de weinige verzetjes die we hebben. Wekenlang al verheugen we ons op de verkiezingsdag. Kunnen we die bedompte omgeving hier een keer verlaten en een frisse neus halen en dan komt het CDA met zoiets aanzeiken.’Maar er wordt regen voorspeld voor woensdag.
‘Snap je dan niet dat we daar juist op hoopten? Konden we eindelijk de jarenlange lethargie van ons afspoelen, heerlijk door die grote plassen banjeren, het kind in ons opnieuw tot leven wekken. Echt iedereen, niemand uitgezonderd, is laaiend. Maar wat denk je? Niemand die er iets van durft te zeggen. Want dan komt het CDA in het vervolg in verkiezingstijd hier in de ontspanningsruimte ook geen muziekmiddagen meer organiseren. Alsof dat zo erg is, toen ze vorige week hier waren, was de muziek gewoon de omlijsting van de CDA-show.’
Mogen we concluderen dat het heel diep zit, Grad?
‘Man, ik kan wel janken.’

Even serieus (5)

Stel: een politieke partij vindt dat de Horster kermis niet (gedeeltelijk) naar parkeerplaats Patronaat verplaatst mag worden. Stel verder dat een van de gemeenteraadskandidaten van die partij eigenaar is van een aan parkeerplaats Patronaat gelegen supermarkt en er zelf belang bij heeft dat er geen kermis op parkeerplaats Patronaat komt. Stel tenslotte dat een van de negen gemeenteraadskandidaten van die partij het partijstandpunt over verplaatsing van de kermis zou moeten verwoorden. Wie zou u dan met die taak belasten? Die acht kandidaten zonder eigenbelang bij de zaak of juist die ene die er wel zelf belang bij heeft? Wie zou u het meest geloofwaardig vinden?Nu de harde werkelijkheid. Wil Lucassen is mede-eigenaar van een supermarkt aan parkeerplaats Patronaat in Horst. Wil Lucassen is tegenstander van verplaatsing van de Horster kermis naar parkeerplaats Patronaat omdat hij dan parkeerproblemen vreest en de bereikbaarheid van zijn winkel in het geding komt. Heel legitiem.
Wil Lucassen is tevens de nummer twee op de kandidatenlijst van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Heel legitiem. Namens D66 ageert Wil Lucassen op affiches tegen verplaatsing van de kermis naar parkeerplaats Patronaat. Heel legitiem (hoewel: volgens artikel 3, lid d van de Regeling inzake reclame-uitingen van politieke partijen bij verkiezingen is het verboden affiches op bomen te bevestigen). Maar of het ook geloofwaardig is?

Weetje (6)

Hoe de uitslag woensdagavond ook zal zijn, één ding staat vast: de politieke carrière van Arie Stas zit er na 35 jaar op. Als jongste raadslid trad hij in 1974 aan voor het Progressief Aksie Sentrum (PAS) in een uitsluitend uit lokale partijen bestaande Horster gemeenteraad. Toen vier jaar later landelijke partijen hun intrede deden, bezette hij een van de drie PvdA-zetels. Een enerverende tijd, zou hij later zeggen (klik hier en ga vervolgens naar bladzijde 13 voor de volledige tekst): ‘De PvdA zat in de oppositie. Raadsvergaderingen duurden vaak lang. Maar de publieke tribune was meestal goed gevuld. Het was vaak spannend: of het nu ging om de Zuringspeel, waar een vuilnisstortplaats zou moeten komen, of toen die keer dat er een champostberg in America lag, waarvoor een hele buurt in America in verband met gevaar ontruimd moest worden. Hoe serieus soms ook, er kon in Horst gewoon gelachen worden. Neem nou de onvergetelijke streken van Jan van Heijster, die keer op keer met zijn uitspraken frappeerde. Toen de PvdA bepleitte om in kleine kernen voor de eigen bevolking te bouwen, verklaarde Jan van Heijster daar geen voorstander van te zijn: “Ik vergelijk het maar met een kanariekooi”, sprak hij, “op den duur krijg je inteelt”.’In 1982 werd Arie Stas wethouder, een functie die hij met een onderbreking van vijf jaar nog tot op de dag van vandaag vervult.

Wat zegt Ria? (3)

‘Omdat ik zaterdag toch in Venray moest zijn, heb ik op de terugweg Grubbenvorst ook weer eens aangedaan. Wat een prachtig dorp zeg! Wist ik natuurlijk al, in mei was ik er nog om deel te nemen aan de Open Horster Aspergeschilwedstrijden. Maar wat is er veel onvrede in dat dorp zeg, onbegrijpelijk. Actiegroepen leveren daar een belangrijke bijdrage aan door zaken te dramatiseren en beelden te creëren waar je als bestuurder bijna niet tegen kunt vechten. Leon Litjens heeft daar natuurlijk gelijk in. Ik zeg hem na: het dorp moet dat negatieve eens een keer van zich afgooien en kijken naar het unieke dat het heeft. Benoem deze zaken, ben trots en straal dat uit. Met trots bereik je namelijk unieke dingen. Neem nu die beroemde knip. In het verkiezingsprogramma van D66 lees ik dat die zou moeten verdwijnen. Kijk, dat is nu weer typisch dat denken in termen van problemen in plaats van kansen. Ik weet zeker dat er op de hele wereld geen enkel dorp te vinden is dat voor een infrastructureel probleem een dergelijke creatieve oplossing heeft bedacht. Doe daar dan iets mee. Vent het uit, wrijf het de bezoekers onder de snot, maak er een toeristische attractie van. Succes gegarandeerd. Nee, wat doen ze in Grubbenvorst? Gaan ze een beetje zitten mokken en klagen. We moeten af van dat eeuwige negativisme. Gewoon trots zijn op dat unieke ding. Probeer het eens, Grubbenvorstenaren! Ik weet zeker dat jullie het kunnen.’

Hôrster proat (9)

CDA-lijsttrekker Leon Litjens twittert vandaag: ‘bloemetje gebracht bij een nieuwe starters. ongeloofelijk hoe dit gewaardeerd wordt en men vind gratis publiciteit perfect.’ In Horst noemen wij dat:

‘Ut blumke van ut dörp zîën.’


(Zegswijze ontleend aan Zò bót ás en hiëp.)

1966 (8)

Ook in 1966 waren er gemeenteraadsverkiezingen. Stemmingmakerij blikt dagelijks terug op de verkiezingen van dat jaar in Horst.

Top 5 - Inhoudsloze motto's CDA-ers

Alle dertig mannen en vrouwen op de CDA-kandidatenlijst voor de verkiezingen van woensdag hebben een eigen motto. Stemmingmakerij onderwierp die motto’s aan een kritische beoordeling. Dit leidde tot de top 5 van volstrekt inhoudsloze motto’s van CDA-gemeenteraadskandidaten:

5. Wat dacht u dan? Op naar Lottum? Naar Kronenberg? Of nog erger: op naar Well of Ysselsteyn?

4. Zou een politicus die voorstander is van een Horst aan de Maas waar het slecht wonen, werken en recreëren is meer dan één stem krijgen?

3. Welke politicus zou durven zeggen dat die hele leefbaarheid hem maar een rotzorg is en dat voorzieningen ook wel elders te vinden zijn?

2. Zou er ook maar één politicus te vinden zijn die van zichzelf zegt dat hij sikkeneurig met de armen over elkaar blijft zitten?

1. Heeft u ooit een politicus gehoord die in z’n eentje vooruit dan wel achteruit wil? Of samen achteruit?

Overigens hebben CDA-raadskandidaten niet het alleenrecht op volstrekt inhoudsloze motto’s. Wat dacht u van Truus Knoops-Kersten (na Gé van Heijster de tweede PvdA-PK-kandidaat met een eigen affiche met compleet van de huisstijl afwijkende vormgeving)?

It’s that old devil called d/t again (3)


men vind gratis publiciteit perfect



(bron: twitterbericht van Leon Litjens)

Tweets van de dag (8)

1. Zo naar Maastricht, debat over dualisme.
(Thijs Coppus)2. nu naar paardenmarkt in lottum
(Leon Litjens)3. goeiesmorgens trouwens.zo meteen naar Lottum.flyeren op de paardenmarkt
(Roy Bouten)

Zo stemde ... (10)

20022006(bron: Dagblad De Limburger)