vrijdag 13 november 2009

Hôrster proat (5)

In een ingezonden brief in De Echo van Horst van deze week beweert Huub van Lieshout (Meterik) dat wethouder Litjens keihard liegt als hij schrijft dat investeringen in het bouwproject aan de Veemarkt worden gedekt door de opbrengsten van de verkoop van winkelruimte en appartementen. Vertaald in het Horster betekent dit:

‘Di wethalder Litjes luugt dát de moorkeier zakke.’

(Zegswijze ontleend aan Zò bót ás en hiëp.)

Wat zegt Ria? (2)

‘Hoewel ik de andere partijen niets misgun, hoop ik woensdag natuurlijk op een prima resultaat voor mijn eigen CDA. Dat neemt u me hopelijk toch niet kwalijk? Ik heb er alle vertrouwen in. De kandidaten vormen een hecht team, er staat een sterke lijsttrekker en aan de pr kunnen alle andere partijen een puntje zuigen. Maar één ding moet me werkelijk van het hart. Ik mis aandacht voor de C van onze fantastische partij. Was het niet prachtig geweest om de verkiezingscampagne te beginnen met een mis? En waarom die bossen bloemen niet bezorgd bij de vrijwilligers die in deze barre geloofstijden hun beste beentje voor zetten om de parochies nog enigszins draaiende te houden? Waarom geen fietstocht langs de vele monumenten van devotie in Horst aan de Maas? Dat had toch allemaal net zo verbroederend kunnen werken als die filmpjes en dat lied? Vergeef me deze oprisping, maar nu ik toch bezig ben, ga ik ook nog maar even door. Want in het verkiezingsprogramma mis ik elke verwijzing naar onze wortels. Ondanks mijn geringe kennis van computers is het me toch gelukt het programma digitaal te doorzoeken op termen als ‘geloof’, ‘religie’, ‘katholiek’, ‘christelijk’ en ‘rooms’. Wat denkt u? Geen enkele hit, nul komma nul. ‘Kerk’ dan? Zeven hits. Vier keer ‘kerkdorp’, een keer ‘kerkplein’, een keer ‘verlichting kerk Broekhuizen’ en een keer ‘kerken krijgen aandacht als historisch erfgoed’. Dat was het dan. Geen woord over het behoud van kerken als godshuizen, geen woord over christelijke waarden als een van de uitgangspunten waarop het beleid in Horst aan de Maas gebaseerd dient te worden. Een stuitende onbalans tussen het materiële en het spirituele, als je het mij vraagt. Verloochening van onze roots. Ach, laat ik er ook maar over ophouden. Excuses dat ik me zo heb laten gaan, maar ik moest het even kwijt. Zoek er verder vooral niks achter, het blijft een geweldige club daar in Horst. Zal ook altijd een bijzondere plaats in mijn hart blijven houden, al was het maar om die fietsroute in juni van dit jaar.’

Tweets van de dag (5)

1. thijs, lees dat sp meer dan 40 miljoen in kas heeft. is dat nodig? misschien beter dat geld nuttig en maatschappelijk besteden
(Leon Litjens)2. Argumenten zijn voor het CDA niet belangrijk, alleen de machtspolitiek telt.
(Thijs Coppus)3. Gestart met twitter thanks to @roybouten
(Jan Wijnen)

Zo stemde ... (7)

199019941998(bron: Dagblad voor Noord-Limburg)

Even serieus (3)

Van de aan de verkiezingen deelnemende partijen voert het CDA de meest op de persoon gerichte campagne. Kom je in Meterik dan lacht Elbert Joosten je toe, in Tienray kijkt Ger Verstraelen vanuit de lantaarnpalen op je neer en in Grubbenvorst en omgeving kun je onmogelijk ontkomen aan de houten kratten met een affiche van Ton Besouw. Ook D66 speelt flink op de man dan wel vrouw, maar het formaat van de affiches is iets bescheidener dan bij het CDA.De drie andere partijen lijken weinig van een persoonlijkheidscultus te moeten hebben. Bij de SP is het alleen lijsttrekker Michael van Rengs die voor het voetlicht treedt en bij Essentie heeft Stemmingmakerij tot dusverre slechts één privé-affiche weten te ontdekken: dat van Twan Hoeijmakers (gesignaleerd in Broekhuizenvorst). Resteert de PvdA-PK. Waar je ook komt, overal datzelfde affiche met een foto van de vijf hoogst genoteerde kandidaten. Dat wil zeggen: totdat Stemmingmakerij gisteren in Grubbenvorst ineens deze biljetten zag hangen:En vandaag in Sevenum dezelfde:Voor alle duidelijkheid: ‘Stem Lijst 3 Nr 16. PvdA-PK. Gé van Heijster.’ Geen enkele PvdA-PK-kandidaat die een persoonlijke campagne voert, behalve de nummer 16. Bovendien – in tegenstelling tot Twan Hoeijmakers – met een affiche dat qua vormgeving in de verste verte niet verwant is aan de huisstijl van de PvdA-PK. Raarrr, zou Jiskefet zeggen.

1966 (5)

Ook in 1966 waren er gemeenteraadsverkiezingen. Stemmingmakerij blikt dagelijks terug op de verkiezingen van dat jaar in Horst.

Weetje (3)

De gemeenteraden van Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum en Sevenum tellen samen 47 zetels. Daarvan worden er op dit moment negen bezet door vrouwen (vier in Meerlo-Wanssum, drie in Horst aan de Maas en twee in Sevenum). Van de 104 kandidaten voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Horst aan de Maas zijn er 24 vrouw. Essentie heeft van de vijf deelnemende partijen de meeste vrouwelijke kandidaten, namelijk zeven. Birgit Op de Laak (PvdA-PK) is de enige vrouwelijke lijsttrekker. Overigens was E. Moorrees-Peeters de eerste vrouw die zitting had in de Horster gemeenteraad (1927-1931).