zaterdag 14 november 2009

Boos (4)

Het echtpaar Op de Vlis uit Horst is boos. Boos op de SP. Stemmingmakerij informeerde bij Joep en Door naar de reden van hun boosheid.Stemmingmakerij ontving een e-mail van jullie met de vraag of er geen aandacht aan jullie boosheid kon worden geschonken. Vertel maar, wat is het probleem?
Joep: ‘Het probleem is dat affiche van Michael van Rengs daar op die lantaarnpaal, recht voor het raam.’
Maar in Horst aan de Maas hangen op het moment duizenden van die affiches en er is helemaal niemand die daar moeilijk over doet.
Door: ‘Is op zich ook geen probleem. Maar weet je wat het is? De reflectie van die felrode kleur van het affiche in de ramen van onze woonkamer en de serre is om gek van te worden.’
Joep: ‘Alsof er constant een grote auto voorbij rijdt die een schaduw in het huis werpt. Overdag hebben we vaak noodgedwongen de rolgordijnen naar beneden.’Hebben jullie de SP hiervan in kennis gesteld?
Joep: ‘Uiteraard!’
En?
Joep: ‘Geen enkel resultaat. Je loopt gewoon tegen een muur van onwilligheid op. Uiteindelijk stelde afdelingsvoorzitter Wilma Kurvers voor om een enquête in de buurt te houden. Die kwam er en de uitslag sprak boekdelen: zeven van de negen bewoners waren vóór verwijdering of verplaatsing van het affiche naar de andere kant van de weg. Ook de dorpsraad stond achter het voorstel tot verplaatsing. Wat denk je? Een dag later krijgen we een brief van de SP dat verplaatsing maar liefst 6500 euro zou kosten. Te betalen door de buurt. Waanzin natuurlijk.’
Hoe gaan jullie met de hele zaak om?
Door: ‘Ik heb er slapeloze nachten van gehad en ben nog steeds verdrietig. Veel mensen zien ons als zeurende SP-haters. En dat zijn we helemaal niet. Joep heeft zelfs een ruime donatie gedaan in de kas van de SP-hulpdienst. Dit vreet aan ons.’Onderweg hier naartoe kwam Stemmingmakerij enkele vertrapte SP-affiches tegen.
Joep: ‘Ja, dat viel ons ook op. Geen idee wie dat heeft gedaan.’

Tweets van de dag (6)

1. met hamer aan de wandel in horst centrum
(Roy Bouten)2. Thijs Coppus ontmoet in Horst centrum. Hij was onderweg met zoon Sjef in kinderwagen. Daar doen we het voor, zeg ik hem. We begrijpen elkaar
(Ger Driessen)3. @LeonLitjens: politiek verschillen we, maar je muzieksmaak is bewonderenswaardig.
(Thijs Coppus)

1966 (6)

(bron: De Echo van Noord-Limburg 27 mei 1966)

Ook in 1966 waren er gemeenteraadsverkiezingen. Stemmingmakerij blikt dagelijks terug op de verkiezingen van dat jaar in Horst. (bron: De Echo van Noord-Limburg 27 mei 1966)

Hôrster proat (7)

Bijna zij aan zij voerden de aan de verkiezingen deelnemende partijen vandaag campagne in het centrum van Horst. Bij elke partij viel te horen:

‘De wet van de koestâl: de grôtsten dief stiët nevven ów.’


(Zegswijze ontleend aan Zò bót ás en hiëp.)

Zo stemde ... (8)

199019941998(bron: Dagblad voor Noord-Limburg)

Weetje (4)

Wie de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Horst (aan de Maas) vanaf 1970 bekijkt, ziet een gestaag dalende lijn. Bij de laatste drie raadsverkiezingen bedroeg de opkomst telkens minder dan zestig procent, terwijl de opkomst tussen 1970 en 1986 nog gemiddeld boven de zeventig procent lag. De exacte opkomstpercentages sinds 1970:
1970 74,6
1974 70,6
1978 76,6
1982 67,8
1986 71,9
1990 64,9
1994 63,1
1998 59,6
2000 53,5
2006 59,1

Hôrster proat (6)

Nu ook Wouter Bos Horst vertrokken is, zal het voorlopig wel weer gedaan zijn met in Horst figurerende landelijke politici. In Horst zeggen we dan:

‘Dát hebbe we gehad, zâg den os.’


(Zegswijze ontleend aan Zò bót ás en hiëp.)