zondag 15 november 2009

Peiling (2)

Onderzoeksbureau Zwanenheike Unlimited heeft vandaag een nieuwe prognose van de verkiezingsuitslag in Horst aan de Maas gepubliceerd. Directeur Thei de Zekdumpel toonde zich wederom bereid Stemmingmakerij te woord te staan over de interpretatie van de cijfers.Grote aardverschuivingen ten opzichte van de prognose van afgelopen donderdag hebben zich niet voorgedaan, aldus De Zekdumpel: ‘Het CDA stabiliseert zich. Dat betekent dus nog steeds veertien zetels en een absolute meerderheid. De CDA-kiezer lijkt door niets of niemand uit z’n evenwicht te brengen. Zelfs de landelijke big shots van andere partijen veranderen daar niets aan. En die paar stemmen die het CDA verliest aan Essentie, winnen ze weer terug van D66.’D66 heeft in de peiling van Zwanenheike Unlimited een zetel afgesnoept van Essentie. De democraten zouden als er vandaag verkiezingen waren drie zetels halen en Essentie vier. Heeft De Zekdumpel een verklaring? ‘Waarschijnlijk toch het Pechtold-effect waar we het van de week al over hadden. In Grubbenvorst had D66 al een sterke positie; winst werd er de afgelopen dagen vooral geboekt in Horst. Alleen al het feit dat zo’n Pechtold de plaatselijke schoenmaker een riem onder het hart steekt, is goed voor een halve zetel.’
Het zetelverlies van Essentie is voor De Zekdumpel minder goed verklaarbaar: ‘Ik houd het toch op een wat vlakke campagne en te weinig uitgesproken standpunten. Vooral in Horst weten de kiezers niet goed wat ze aan die partij hebben. Een VVD-light? Dan kunnen ze net zo goed op D66 stemmen. Je ziet dat ze dat ook doen.’Wat toch wel een verrassing genoemd mag worden, is het nog verder wegzakken van de PvdA: vandaag stokt de score al bij twee zetels. De Zekdumpel: ‘Voor mij is dit dus absoluut niet verrassend. Ik had donderdag toch al gezegd dat alle eventuele stemmenwinst van een bezoek van Wouter Bos als sneeuw voor de zon zou verdwijnen wanneer ook Mariëtte Hamer ten tonele zou verschijnen? Precies dat is gebeurd. Bovendien heeft Bos zelf ook een scheve schaats gereden door een ijsje te gaan eten bij Passi. Kiezers begrijpen dat niet. Op dinsdag stemt de plaatselijke fractie tegen nieuwbouw voor Passi en vier dagen later eet de partijleider himself doodgemoedereerd een ijsje bij datzelfde Passi.’ De SP profiteert van deze uitglijder en behaalt vier zetels in de peiling van Zwanenheike Unlimited. De Zekdumpel: ‘Heel slim dat ze hun verzet tegen de AOW-plannen combineren met de lokale verkiezingen.’
Zwanenheike Unlimited komt dinsdagavond na afloop van het grote lijsttrekkersdebat met de definitieve prognose. Stemmingmakerij analyseert een en ander dan opnieuw met Thei de Zekdumpel.

1966 (7)

Ook in 1966 waren er gemeenteraadsverkiezingen. Stemmingmakerij blikt dagelijks terug op de verkiezingen van dat jaar in Horst.

Even serieus (4)

Afgelopen week heeft D66 als laatste partij de naam van haar wethouderskandidaat aan de openbaarheid prijsgegeven (Jos Gubbels). Goed dat die duidelijkheid er nu is. Als er voor de verkiezingen ook nog duidelijkheid zou komen over de vraag wie met wie wil, dan heeft de kiezer helemaal weinig meer te klagen. Maar díe duidelijkheid komt er dus niet. Op dát gebied laat niemand zich in de kaart kijken. Je hoort het ze dinsdag tijdens het afsluitende debat alweer zeggen, de dame en heren lijsttrekkers: ‘Wij houden alle opties open’, ‘Wij sluiten niemand uit’, ‘Als een substantieel deel van onze ideeën terugkomt in het collegeprogramma, willen wij met iedereen een coalitie vormen’, ‘Zolang er geen uitslag is, heeft speculeren over het nieuwe college geen enkele zin’. Maar is dat nu wel zo? Het ‘hotste’ item in de Horster gemeenteraad van de afgelopen jaren was het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB). Ook de komende jaren zullen het NGB en alle andere ontwikkelingen rondom Grubbenvorst de plaatselijke politiek blijven beheersen. De PvdA, coalitiepartner van het CDA in de huidige gemeente Horst aan de Maas, heeft zich altijd verzet tegen de komst van het NGB en de fractie heeft dat tot uiting gebracht door tegen het betreffende raadsvoorstel te stemmen. Alleen omdat de PvdA-wethouder (Arie Stas) hieruit geen consequenties trok, overleefde het college. Ongetwijfeld heeft dit incident een krasje op de ziel van het CDA achtergelaten dat mee zal wegen in de komende collegeonderhandelingen. Met andere woorden: moet de PvdA boeten voor het dissidente gedrag van haar fractie? Of wordt de PvdA juist beloond voor het feit dat ze de stekker niet uit het college heeft getrokken? En andersom: wíl de PvdA wel verder met een partner die op zo’n fundamenteel punt lijnrecht tegenover haar staat? En wensen D66 en de SP in zee te gaan met partijen die vóór het NGB zijn, terwijl zij mordicus tegen zijn? En eisen partijen die vóór het NGB zijn op dit punt loyaliteit van een coalitiepartner die tegen is? Allemaal vragen waar ook voor de verkiezingen al best een (begin van een) antwoord op te geven is. Alle partijen hebben begrippen als openheid, transparantie en duidelijkheid toch zo hoog in het vaandel staan? Nou dan.

Hôrster proat (8)

Op het weblog van SP-lijstduwer Thijs Coppus viel gisteren te lezen dat Wouter Bos (op bezoek in Horst) zigzaggend langs geparkeerde auto’s meerdere omwegen maakte om tegen de AOW-plannen van het kabinet protesterende SP-ers te ontwijken. In Horst zeggen wij dan:

‘Enne bange is gaw gejágd.’


(Zegswijze ontleend aan Zò bót ás en hiëp.)

It’s that old devil called d/t again (2)

Wouter Bos verwelkomt. 65 blijft 65.(bron: twitterbericht Thijs Coppus)


Een opsomming van prominente PvdA'ers die ons hebben ondersteunt(bron: weblog Roy Bouten)

Zo stemde ... (9)




(bron: Dagblad voor Noord-Limburg)

Weetje (5)

Opvallend is het geringe aantal partijen dat woensdag deelneemt aan de verkiezingen. Terwijl in Venlo maar liefst veertien partijen dingen naar de kiezersgunst en in Venray nog altijd zeven, zijn het er in Horst aan de Maas slechts vijf. Dit is temeer opvallend omdat aan de vorige raadsverkiezingen in 2006 in de gemeenten Horst aan de Maas en Sevenum en de dorpen Meerlo, Swolgen en Tienray in totaal negen verschillende partijen meededen. Overigens hebben er in Horst (aan de Maas) sinds 1970 nooit meer dan vijf partijen deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Tweets van de dag (7)

1. Verkiezingshumor: http://bit.ly/38VbeJ
(Thijs Coppus)2. SP is ineens voor de floriade. Vreemd maar goede ontwikkeling :)
(Roy Bouten)3. ben belaf... Val praktisch overal in slaap waar ik ga zitten.campagne begint tol te eisen.nu dus lekker mn bed in!
(Roy Bouten)Stemmingmakerij kan u trouwens melden dat Roy Bouten momenteel de vierde positie inneemt op de ranglijst van meest actieve twitterende Nederlandse politici aller tijden.